Afbeelding: P1030170_vrachtwagen250x150

Maurice Vetker van Poultry Service: "Ik ga er vol voor!"

Geplaatst op: 16-5-2017

De 29-jarige Wierdenaar Maurits Vetker zet het levenswerk van de gepensioneerde Piet van Kemenade voort. De grondlegger in het machinaal reinigen van hardhouten- en kunststof roosters en overige losse inventarisonderdelen heeft compleet nieuwe geavanceerde reinigingsmachines ontwikkeld voor Maurits Vetker, die onlangs gestart is met zijn eigen bedrijf Poultry Service.

Jarenlang kwam Piet van Kemenade bij pluimveebedrijven door heel Nederland en buurlanden over de vloer, tot hij in het najaar van 2014 een ernstig vrachtwagen ongeluk kreeg. Lange tijd was hij uit de running, tot zijn handen een jaar later weer begonnen te kriebelen. “Ik geloofde in zijn machines en automatisering heeft de toekomst. Piet kwam al vijftien jaar bij mijn ouders thuis schoonmaken. Ik vroeg hem of hij nieuwe machines wilde bouwen, waarmee ik mijn eigen bedrijf kon starten”, vertelt Maurits Vetker.

Na een jaar lang bouwen staat een prachtig arsenaal aan reinigingsmachines klaar. ‘Poultry Service, the mechanical cleaning specialist’ kan van start. “Piet van Kemenade staat bekend als een echte techneut en ik ben dankbaar en trots dat ik met nieuwe, betrouwbare machines die door hem ontwikkeld zijn, kan werken. Hij heeft zichzelf overtroffen in het bouwen ervan. Alle kennis en ervaringen die hij op deed, kon hij in de ontwikkeling van het materieel kwijt.”

Maurits Vetker heeft als zoon van een pluimveehouder affiniteit met de branche en een technische achtergrond gezien zijn opleiding werkbouwkunde. “Als er wat kapot is, sta ik gelukkig niet meteen met mijn handen in het haar. Maar wat ik ook zeer belangrijk vind, is het verlenen van een uitstekende service. Ik houd van persoonlijk contact en een duidelijke en open communicatie, zodat de boer weet waar hij aan toe is. Je moet nakomen wat je afspreekt.”

De vier verschillende, gebruiksvriendelijke machines reinigen naast hardhouten en kunststof roosters, alle losse inventarisonderdelen uit pluimveestallen met warm water. Alle variabelen om tot het beste eindresultaat te komen zijn instelbaar, waaronder de druk tot 200 bar, temperatuur, effectiviteit van de spuitstraal en de doorvoersnelheid. “Zo hoeven onder andere matjes uit de legnesten niet ingeweekt te worden”. Ze kunnen vanwege het warme water droog in de machine, dat scheelt enorm veel werk voor de boer. Nieuw is ook dat de machines vrij van de oplegger kunnen staan dankzij losse units die met de heftruck op elke gewenste plek kunnen worden geplaatst. Een oplegger neemt al gauw 60m2 in beslag en kan nu aan de weg staan, zodat de boer meer ruimte overhoudt om te werken. Daarnaast heb ik een heftruck mee om alle machines uit de oplegger te halen en om roosters te kunnen verplaatsen.”

Maurits Vetker is ambitieus. “Ik ben jong en wil ervoor gaan. Weet je wat mijn droom is? Dat de boer uitkijkt naar het moment dat hij mij weer mag uitnodigen voor de klus”, lacht hij.