2

Adres Slaghekkenweg 14b
Postcode 7497NB
Plaats Bentelo
Land Nederland

Een gezonde uniforme koppel voor een top productie

Rudie en Marita Jannink en hun zoon Kasper hebben in 2013 twee nieuwe opfokstallen voor vleeskuikenouderdieren gerealiseerd. De twee identieke stallen zijn via een centrale ruimte aan de voorzijde verbonden en hebben elk een afmeting van 25 bij 100 meter. In de centrale ruimte is de hygiënesluis met vier douches. Gelijk daarnaast een kantine. De warmtewisselaar die tussen beide stallen staat, doet vooral in de eerste paar weken zijn werk om een topklimaat te realiseren in de stal. In totaal kunnen in deze twee stallen 50.000 dieren worden geplaatst.

Klimaat
Aan de binnenzijde van de stal worden de Tulderhof-inlaatventielen automatisch geregeld met twee liermotoren per kant. Zo kunnen we het stalklimaat in de zomer en in de winter ideaal regelen. Vier heteluchtkanonnen (aan beide zijden twee) verwarmen de stal. Om de warmtestroom van de warmtewisselaar voldoende ver de stal in te brengen, zijn er extra steunventilatoren geplaatst. Boven in de nok van de stal zijn negen graanstrooiers (Rotrafeeders) geïnstalleerd. Deze strooiers hebben een reikwijdte van ongeveer 14 meter en worden elke middag gebruikt om de hennen en hanen te laten scharrelen.

Water & Klimaat
Per stal zijn er twee springplateaus om de dieren te laten wennen aan de verwachte hoogteverschillen in de productiestallen. Boven de springplateaus hangt een nippellijn en een rij met ronddrinkers. Deze kan naar beneden worden gelierd. Zo kunnen de dieren wennen aan elk drinksysteem. Elke stal telt voldoende voerlijnen voor een goede uniformiteit in het koppel. De voerkettingen worden vanuit het midden van de stal naar beide kopzijden toe voorzien van voer uit de hoppers. Zo zijn de voerlijnen zo snel mogelijk gevuld. Dat komt ten goede aan de spreiding en de uniformiteit van de dieren in de stal. De kuikens worden voor ze vijf weken oud zijn al geselecteerd zodat ze voor de eerste enting goed uniform zijn.

Stalinrichting  
Voersysteem Sleepketting
Hoofddrinksysteem Nippels
Aanvullend drinksysteem Ronddrinkers of nippels op de beun ( naar wens vermeerderaar)
Springsysteem 2x oplierbare beun over de gehele lengte van de stal
Lichtsysteem HF dimbaar hangend
Ventilatie systeem Mechanische computergestuurde lengteventilatie
Luchtinlaat Tulderhof Flash 3300 inlaatventielen
Verwarming Heteluchtkanonnen
Weegsysteem Automatisch en wekelijks handmatig
Overig Warmtewisselaar en noodstroomvoorziening aanwezig. Extra: 9 graanstrooiers in de nok van elke stal.