Jan en Lenie Hoeben

Adres Bocholterweg 27
Postcode 6006 TL
Plaats Weert
Land Nederland

“Wekelijkse stijging van gewicht is van het grootste belang”

"In 1988 hebben we het bedrijf aangekocht. Het was een voormalig legbedrijf. Dit bouwden we direct om naar opfok voor vleeskuikenouderdieren.  Het betrof een kleiner opfokbedrijf naast mijn werk als bedrijfsadviseur bij EPI", vertelt Jan.
Het bedrijf runt hij samen met zijn vrouw Lenie. Voor enten en laden wordt een ent/laadploeg ingeschakeld.

"Om een kwalitatief goed moederdier te krijgen is het van groot belang, naast de erfelijke genen die erin zitten, de dieren zo gelijkmatig mogelijk continu te laten groeien. Een wekelijkse stijging van het gewicht is dan ook van het grootste belang. Door het wekelijks selecteren van de kleinere dieren en deze weer met wat extra voer op gewicht brengen, zorgen we dat ze weer in de koppel passen. Voor een goede skeletontwikkeling starten wij het selecteren al op drie weken leeftijd."

"De twee stallen zijn uitgerust met spinfeeders. Deze gebruiken we al meer dan 20 jaar met als groot voordeel dat dieren een goede pootontwikkeling hebben door het continue zoeken naar voer in het strooisel. Daarnaast zijn we minder uitval door pootbeschadigingen bijvoorbeeld door het  tussen de ketting komen tijdens het voeren."

“Opfokken is dagelijks veel met de dieren bezig zijn zodat ze met zo min mogelijk storingen een gelijkmatige dagelijkse groei kunnen halen. Dieren op gewicht brengen, is een koud kunstje maar dit op de juiste manier doen is een vak.”

Stalinrichting  
Voersysteem Spinfeeders
Hoofd drinksysteem Nippels
Aanvullend drinksysteem Ronddrinkers (boven springtafels)
Springsysteem Springtafels en een springstok over de gehele lengst van de stal
Lichtsysteem LED dimbaar
Ventilatie systeem Lohmann zijventilatie
Luchtinlaat Lohmann inlaatventiel
Verwarming Hete luchtkanonnen
Weegsysteem Handmatig
Overig Noodstroomvoorziening