Jos en Arieke Wijnen

Adres Lage Heiweg 12
Postcode 5434 LH
Plaats Vianen
Land Nederland

“De beste reclame is een tevreden klant”

Een tevreden klant is goed voor de vermeerderaar, goed voor Poultry Plus, en goed voor de opfokker (win-win-win). Dit is alleen mogelijk door een goede samenwerking tussen: opfokker, opfokintegratie, fokbedrijf, dierenarts en voerleverancier om samen te werken aan een kwalitatief goed koppel moederdieren. Dat vindt Jos Wijnen, opfokker in Vianen. 
“Ik ben opgegroeid in Odiliapeel waar mijn ouders een opfoklegbedrijf met batterijhuisvesting hadden. In 1996 ( ik was net 18 jaar ) heeft mijn vader in Vianen een opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren gekocht. Hier ben ik in loondienst gaan werken. In 2002 heb ik dit bedrijf samen met mijn vrouw Arieke overgenomen en meteen een nieuwe stal gebouwd ter vervanging van twee oudere stallen. In 2008 is er nog een stal gebouwd voor uitbreiding van het aantal dieren.


Bedrijf overgenomen
In 2011 hebben we het vleeskuikenbedrijf van mijn ouders in Odiliapeel overgenomen en zijn we daar omgeschakeld naar opfok vleeskuikenmoederdieren. Er zijn geen medewerkers in dienst. De dagelijkse verzorging gebeurd door mijzelf. Voor enten, selecteren, laden en reinigen van de stallen wordt gebruik gemaakt van erkende bedrijven.
Goed selecteren is belangrijk. Op 5 weken leeftijd worden alle hennen door de hand genomen om alle kleintjes in de selectie afdeling te zetten. Hier krijgen ze extra water en voer om zo langzaam naar het gemiddelde gewicht van de kippen in de stal toe te groeien. Tijdens de entingen op 10 en 16 weken worden deze dieren goed beoordeeld of ze teruggeplaatst kunnen worden. Tijdens de dagelijkse controle ronde vindt er altijd selectie plaats door middel van kleintjes in selectie afdeling te plaatsen en dieren die op gewicht zijn uit de selectiekooi weer terug te plaatsen.”

Stalinrichting  
Voersysteem   Sleepketting (3 stallen) en pannen (1 stal)
Hoofd drinksysteem Nippels
Aanvullend drinksysteem Ronddrinkers (boven springtafels)
Springsysteem Springplateau en springtafels met daarboven ronddrinkers of nippels
Lichtsysteem Hoogfrequente TL verlichting (dimbaar) en gloeilampen (dimbaar)
Ventilatie systeem Nokventilatie en lengteventilatie
Luchtinlaat Inlaatventielen
Verwarming Heteluchtkanonnen
Weegsysteem Handmatig en automatisch
Overig 1 stal is op te delen in 3 kleine met apart voer en water