Afbeelding: shutterstock_232247767_headerpoultryplus_web

Onbehandelde snavels: wachten of ervaren?

Geplaatst op: 20-4-2017

Eendagskuikens mogen per 1 september 2018 geen snavelbehandeling meer hebben ondergaan. Dat lijkt nog ver weg. De meeste vermeerderaars kiezen er dus nog voor om hun volgend koppel niet te laten behandelen. Maar is dat verstandig?

Als PoultryPlus hebben we al enige ervaring met onbehandelde hennen. We hebben zelfs al een paar koppels opgefokt waar ook de hanen niet van behandeld waren. Onze conclusie: de resultaten zijn goed; er deden zich geen grote problemen voor. Wij zijn dan ook van mening dat een koppel niet eerder gaat pikken als ze een onbehandelde snavel hebben. Wel is de schade groter als ze dit gaan doen.

Om pikkerij te voorkomen, is een goede opstart van de jonge koppel heel belangrijk. Dat betekent zo min mogelijk stress voor de dieren. Opfok en vermeerdering dienen dus zo goed mogelijk op elkaar te worden afgestemd. Vooral het aantal lux moet kloppen. Als de hennen in opfok zitten bij 10 lux en ze komen in een vermeerderingsstal met 50 lux, dan is dat al een hele stap. PoultryPlus adviseert daarom ook om licht te dimmen bij aanvang van nieuwe koppels. Hennen zijn heel goed te lossen met 25 lux en goed dimbare verlichting is een pre.

Daarnaast is het heel belangrijk om de koppels zo snel mogelijk water en voer te verstrekken. Per stal volmaken en gelijk gaan voeren is het advies. Het is niet zo dat we als PoultryPlus stimuleren om ongelaserde koppels op te zetten. Maar als de mogelijkheid er is, is het raadzaam om 1 stal ingelaserd op te zetten. Zo kunt u zelf ervaring opdoen. Want het is een feit dat het op 1 september 2018 echt afgelopen is.